Ons verhaal

Ons verhaal start in het jaar 1980. De zaak werd opgericht door mijn mama, Els Pauwels in de Molenstraat 67 in Eeklo.

Mijn mama had een opleiding “snit en naad” genoten. Samen met haar zussen maakten ze hun eigen kleding. Ze leerde mijn papa Georges De Baerdemaeker kennen, ze trouwden en zoals het in die tijd gebruikelijk was, kwam ze werken in de zaak van haar man. Samen kregen ze 4 kinderen, ik ben de jongste: Wim De Baerdemaeker.


1980: verhuring Ceremonie werd geboren


Ondanks het drukke werk in de zaak van mijn papa maakte mama Els toch tijd vrij voor het ontwerpen en maken van vele kledingstukken voor het gezin. Deze werden altijd op goede commentaren onthaald door kennissen en familie. Daarom besloot ze een eigen kledingzaak te beginnen. Verhuring “Ceremonie” werd geboren. Als naaister kwam haar kennis in stoffen, retouches, patronen,… uitstekend van pas. Ze startte met het verhuren van smokings, jacquets en trouwpakken, ook dames feestkleding kwam aan bod.

De winkel was al gauw te klein en er werd uitgekeken naar een groter pand. Enkele huizen verder kwam er een statig huis te koop. Mijn ouders grepen deze kans met beide handen en werden de trotse eigenaars van de Molenstraat 37. Het huis werd verbouwd en voorzien van alle noden die nodig waren voor een goede werking en service.

Ikzelf kwam als kind vaak de winkel binnen. Je kwam toen binnen in een bureau met aan het plafond een feeërieke luster. De witte ceremoniehemden stonden uitgestald, je kon kiezen uit feestelijke dassen en strikken, manchetknopen lagen te blinken, echte Borsalino hoeden zaten in ronde hoedendozen en verder waren er rijen en rijen rekken met kleding. Misschien was dit de impressie van een kind, maar zo zag ik het echt.

Mijn mama vond het belangrijk dat ik een diploma haalde. Ik studeerde af als laborant en heb dit beroep enkele jaren uitgevoerd

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik greep mijn kans toen mijn mama in 1998 nood had aan hulp. Mijn voorstel om naast mijn job als laborant in de zaak te helpen werd gelukkig positief onthaald. Onder haar vleugels ging er een nieuwe wereld voor mij open… waarin ik mij thuis voelde. De labojas werd aan de haak gehangen en ik verdiepte mij in stoffenkennis en naaitechnieken, volgde nog opleidingen zoals kleuranalyse en webdesign.


Trouw aan de waarden van mijn mama:
tijd maken voor de klanten, service aan de klanten geven, perfecte afwerking


Onder mijn impuls werd de verhuur uitgebreid met de verkoop van trouwpakken en business suits. Ook het maatwerk deed zijn intrede. Maar naast al deze veranderingen blijf ik trouw aan de waarden die mijn mama belangrijk vond: tijd maken voor de klanten, service aan de klanten geven, perfecte afwerking en iedereen behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden.

Vandaag de dag kan ik terecht trots zijn op wat mijn mama, mijn vrouw Pui Yi en ik hebben verwezenlijkt. En het mooiste compliment? Mannen die naar onze winkel komen waarbij de ouders herinneringen ophalen “Weet je nog… toen wij trouwden en hier ook stonden?”

Op 25 september 2018 zijn we verhuisd naar een nieuw pand in de Stationsstraat 33 te Eeklo. Hiermee namen we afscheid van een hoofdstuk van “40 jaar Molenstraat” maar begint een nieuw verhaal, waarbij de oude waarden blijven behouden. Waar we jullie nog beter kunnen ontvangen, helpen en adviseren maar ook een nieuwe focus wordt gelegd naar beleving.

Wij verwelkomen jullie in onze winkel.

Wim en Pui Yi